Ahad minggu lepas, pegi Sungai Buloh dgn Umi, membawa bersama hajat mencari tangki hitam untuk buat taman air & bela ikan. Singgah satu kedai aje, terus beli. Ish, tak kuasa lah nak survey bagai. Buang masa & minyak keta je, kan?
Tak tau plak apa nama kedai tu... agak besar lah jugak & macam-macam ada - pasu, kolam koi, rumput, pokok, tanah, barang2 landscape, termasuk lah tangki hitam idaman qolbu. Tangki tu ada 2 saiz & of kos I chose the smaller one lah kan (kena sedar diri yg balkoni rumah ku hanya sekangkang kucing sajo). Umi tanya, muat ke letak kat balkoni & I was soooooo kondifen konfiden (masa pilih tu tak pikir pun sebenarnye). Dah pilih tangki, kita borong pasu & after that, cucuk pekerja kat situ mintak pokok kiambang. Takkan tak boleh kasi free kot kan? Haaaa... hambik, seplastik cik kak tu kasi. Lepas letak dlm tangki, belen tu, nak buat ulam pun boleh.
Balik rumah, mmg tak menyempat nak hadap. Lepas cuci tangki & letak kat tempat yg sepatutnya (fuhh.. nasib baik muat kat balkoni), I started to fill up the tank aka kolam. I berulang-alik mau dekat seratus kali toilet-balkoni-toilet. Why? Cerdik tak cerdiknya, I used a small gayong, instead of a pail. Hmmm...
Dah penuh tangki, I put the kiambang. Wallaaaaahhh... Ada sedikit kepuasan walaupun kejang kaki. Esoknya, first thing first - carik kedai ikan. Bukan pasar ye. I went to kedai kat belakang Warta Bangi. Used to go there loooooooooooongg time ago masa bela blue lobster called Eva Prawni and a silver arowana called Long John Silver. So,beli ikan kecik utk makanan diorang lah.
At the shop, I bought 4 jenis ikan yg kiut-miut, 3 pokok aquatik, pasir & batu, anti klorin, penyauk ikan & micro pellet fish food. Balik rumah, apa lagi lah kan, hadap kolam laaaa... Dah siap semua, kita bertapa plak kat tepi tu. Leka tengok ikan berenang. Syok...!
Lepas hadap kolam, turn mengadap pokok limau purut pulak (yeayy.. dah delete pokok limau purut kat checklist). I bought this pokok at Pasar Tani MAEPS, Serdang. Harga RM7.00. So lepas ni, nak masak tom yam & rendang kicap, petik aje di pokok. Fresh & tak membazir duit. Ikan aje yg still kena beli kat pasar. Takkan nak sauk ikan cinonet tu buat lauk, kan?
Cik Lina ..
ReplyDeletemuahahahaa.. biduk lalu kiambang bertaut.. Ingat lagi tak zaman kegemilangan kita kat sinun dulu? heheh..
BTW, pernah ke orang buat ulam sikiambang tu? har3..
Rajinnya buat kolam ikan. Mesti very d teruputik tengok ikan2 conenet berenang2 anak, kan?
Pokol limau purut tu .. berapa lama dia boleh mengeluarkan hasil?
Cik Som, sapa tak ingat kampung KBR tu kan? hehe..
ReplyDeleteAgak2, ulam kiambang ada persamaan dgn arsenik tak? har har har... sapa nak cuba?
Tak tanya plak kat kakak yg jual pokok limau purut tu. Belajar petik daun & kasi tumbuh bercambah aje. Lagi pun, wa tak penah guna limau purut, kalau ada, baru search guna utk apa, boleh gitu? :-D