Hari ni kita nak tayang pisau yg amat kita takuti - pisau seramik cap Kyocera. Bukan apa, sakit ati dek ketajaman pisau ini sbb kalau tersalah pegang, mmg selamat laaa jari, sbb semalam tersalah dah pegang. Nasib tak kuat. Bercalar lah jari jemari ini dan sangat pedih akibatnya...
Mengikut sejarah, pisau ni dibeli di Langkawi bulan Mac tahun lepas. Masa tu, kali ketiga kita ke pulau itu akan tetapi, kali ketiga baru kita dapat pegi shopping (dah pointnye mmg jenjalan & pegi shopping). Pertama kali jejak kaki ke sana, masa dihabiskan dgn berdating (alaaaaaa... yg kita tayang makanan mabelesss kat Westin & restoran seafood tuuuu). Shopping tak masuk agenda dan staff hotel amat pelik kerana kami tak bershopping... Kali kedua kita pegi jadi tourist guide, bawak dua member dr Uzbekistan datang melancong. Haru sangat masa tu sebab bulan puasa. Mr Hubby tak ikut sbb sibuk keje, jd kita dilantik sbg pengiring dan dibayar segala expenses (syokk!!). Masa ni nak bawak pegi shopping, kedai tutup pulak.. Rupanya kedai tutup hari Jumaat... dan hari Jumaat tu jugak laaa kita nak fly balik KL.
Kali ketiga kita pegi dgn kengkawan yg sama duduk Uzbek dulu... dan shopping mmg ada dlm agenda. Sebelum pegi, masing2 dah bercerita apa barang patut beli, apa barang yg murah tp tpt lain mahal... Ada member beli set Corelle... errr... masa tu kita tak heran sangat dgn Corelle ni... tak tau kenapa... tapi satu benda yg kita sangat puas ati dpt beli di Langkawi - pisau seramik!!!
Member kata , harga pisau ni teramatlaaaaaa mahalnya... Iye mmg mahal... Kat Isetan harga pisau sebijik macam ni, Kyocera Advanced Ceramic 6" Chef's Knife, harganya RM330.00. Pisau saja tau. Tapi kat Langkawi, harganya RM185, free peeler ye! Jauh beza tuuu... Bila di jek jek kat Mr. Hubby, permohonan diluluskan... yeayyy... Masa bayar, ada perkara magic berlaku - ada 5% discount.. Wah!!! Makcik sungguh gumbira.
Pisau seramik mmg terkenal dgn ketajamannya. Walaupun tajam, tapi bukan sebarang benda kita boleh potong dgn pisau ni. Manja! Jangan ngada nak potong ayam sekor dgn pisau ni. Kang kot menangis air mata darah tgk pisau ni patah dua. Kita selalu guna pisau ni utk potong daging, potong carrot, kentang & sayur lain etc etc. Lancar aje masa potong & cantik je... Tapi nak kopek kulit bawang, jangan lah guna pisau mahal ni, ada kemungkinan utk terkopek kulit jari juga kalau salah pegang.
Peeler tu pun tajam juga. Kalau nak pegang carrot atau kentang, kena betul2 fokus & berhati2... takut kulit kita pulak nanti dipeelnya...
Masa nak cuci pun, amat laaaa takut. Pendek kata, kalau nak mengendalikan pisau ni, kena betul2 fokus & berhati2. Bukan aje takut tangan luka, tapi takut patah juga...