Togel..
Dah letak cream cheese.. heaven!!!
Last week, my ex-uni mate, Anne, msg kat FB, nak order rainbow cake perasa red velvet. Menarik idea tu. Tapikan, bila mengenangkan texture red velvet yg byk crumbs & kena bakar lapis yg nipis2 tu, maka kita sbg tukang, terus kasi idea lain pada beliau. Idea tu, gossip next time lah ye .
Disebabkan ada pertanyaan sedemikian dan juga nak fulfill checklist yg panjang berjela tu, maka dgn gigihnya I went for red velvet shopping. First time nk buat nih... Tgk bahan kat dapur, byk yg dah ada except the cream cheese, fresh milk & eggs. Tu aje, tp bunyi shopping, mcm nak buat supermarket sweep.
Antara 3 bahan tu, paling sakit jiwa, nak cari cream cheese specifically chap Philadelphia. Mula2 pi Giant Kajang. Tak de . The next day, pi Yummie Bangi.... Ada, tapi yg block besaaaaaaaaaarrr punya . Pas tu, pi Alamanda. Kat Carrefour & Cold Storage pon tak de jugak . Esoknya, I went back to Giant, nak beli barang lain, tp carik jugak lah cream cheese tu kan. Tak de, mmg dah agak. Tapi kan, dah jadi macam habit pulak dok termenung sambil cekak pinggang kat depan fridge itu, lalu terpandang Tatura cream cheese dlm tiub plastik. Belasah aje laaaa.. Nak jadi cerita, pas tu balik kampung. On the way back balik rumah, I dropped by at Billion Kajang. Carik cream cheese lah kan. Eh.. ada laaaaa. Tapi harga, maaaaaaaakkk aiiiii.... Tak jadi lah beli... (Lagi pun dah ada Tatura tu kan... branded gak per... )...
Bila dah cukup bahan, kita pun baking kek itu dgn penuh semangat jitu. Dek terlampau bersemangat, kita pun curah serbuk koko dari 2 sudu kepada bersudu-sudu (kita pikir kesan rasa, bukan kesan rupa.. ahaksss). Pas tu, kita curah pewarna burgundy... aikkkkk!!! Apesal golap yo? Baru la perasan, bahana serbuk koko... har har har... Tak kisah lah.. bukan orang order pun kan?
Pas tu kan, kita pun bancuh la cream cheese untuk topping. Bila dah separuh siap... testing... testing... aikkk??? Kelat? Uwaaaaa.... Tatura tak syok... patut laaaa semua resepi dok stress soh guna Philadelphia jugak... Nak buat camno kan? Habis ronda satu Kajang tak jumpa, termasuk la kedai baking. Belum habis bancuh lagi... pas tu kita taruk mascarpone al capone... wallllllaaahhhhh.... heaven!!!! Hilang rasa kelat.
So lesson learnt. Never ever use cream cheese other than Philadelphia for your cream cheese topping.
(pssst: Tadi pi kedai Bagus kat Kajang, kita borong cream cheese chap Philadelphia tu byk2... hihi)
Cik Lina
ReplyDeleteHamboi 3x *sambil jari kelingking kita berkait*
I lum lagi berani nak buat baldu merah, you dah buat??? Cayalaaa... Kebetulan I baru jer makan kek baldu tu, kawan D yg beri.
Nak kepo al capone kejap, awak dah pindah umah baruu ehh? Waah, berselera kita tengok dapur awak. Masih keje or SAHM??
Psst.. part 'anggun' tu, dah x aplikebel animor.
Cik som... Awal2 nak habaq... Cik som sentiasa anggun di mataku... :-D Tadi pi pejabat pendaftaran kajang, nampak seseorg yg sebijik sebijon cam cik som.... Owhhh.... Siyesss... Tak tipooo.... Nyaris nak SMS tanya ada sedare ke keje sitoooo? :-O
ReplyDeleteBelum pindah lagi cik som... Still kat kajang ni haaaa... Belum tau lg bila nak pindah... Kita dah tak keje dah... Syiokkk... Hehehe... Tu yg boleh merambu ramba ke sinin ke sinun....