Kalau uolss nak minum petang dgn cara agak express, ai ada satu resepi yg sangat senang & setanding dgn kedai bakeri... Hasilnya boleh buat diri jadi riak... hahaha... Ni dia cara buat tuna puff pastry.. cincai sangat...
Bahan-bahan:
1 peket pastry puff (ai guna brand Kawan.. dah brand ni je ada... boleh carik kat bahagian frozen.. kat Giant ada, td check kat Tesco takde)
1 tin tuna flakes in water
2-3 sudu besar mayonis
2-3 sudu besar frozen green peas - rendam dulu
garam & ground pepper secukup rasa
1 biji kuning telur - pukul sikit
Cara buat:
Panaskan oven 200c. Mula2 ai tibai 180c tp lambat pulak masaknya hihi.. Second time buat terus taruk 200c & masak exactly 20 minutes.
Toskan tuna tu, pas tu masukkan dlm mangkuk & hancurkan dgn garpu.
Pas tu masukkan mayonis, greean peas, garam & pepper.
Kacau rata.
Kalau nak tambah sayuran lain pun boleh - carrot sikit, nak pedas masukkan sikit cili cincang, bawang ke... apa2 lah... Ai tak taruk benda lain pasalnyaaaaa..... m.a.l.a.s..... erkk...
2-3 sudu besar mayonis
2-3 sudu besar frozen green peas - rendam dulu
garam & ground pepper secukup rasa
1 biji kuning telur - pukul sikit
Cara buat:
Panaskan oven 200c. Mula2 ai tibai 180c tp lambat pulak masaknya hihi.. Second time buat terus taruk 200c & masak exactly 20 minutes.
Toskan tuna tu, pas tu masukkan dlm mangkuk & hancurkan dgn garpu.
Pas tu masukkan mayonis, greean peas, garam & pepper.
Kacau rata.
Kalau nak tambah sayuran lain pun boleh - carrot sikit, nak pedas masukkan sikit cili cincang, bawang ke... apa2 lah... Ai tak taruk benda lain pasalnyaaaaa..... m.a.l.a.s..... erkk...
Bila dah kacau rata, sediakan pastry. Keluarkan dr peti ais, biarkan suhu bilik. Nanti dia jd lembut.
Kalau yg first time tengok rupa patry ni, bentuknya 4 segi & tebal ye... jgn pulak pi carik-carik nak kasi nipis mcm kulit popia... jangan.. jangan...
Bentangkan pastry & sudukan inti tuna.
Pastu kat keliling tepi belah dalam pastry tu sapu sikit kuning telur nak buat gam.
Lipat jadi 3 segi & then, tekan tepi dgn garpu. Tak payah lawa-lawa sbb nanti bukannya nampak pun.
Susun dlm tray & pas tu sapu kuning telur atas pastry.
Bakar dlm oven selama 20 minit atau sampai perang cam gambar ni.
Taraaaaaaaaaaa... dah siap.... bangga ai... mcm beli kat kedai... sedap ye!! 7 pcs ai bantai sorg...
Inti tu kan, boleh guna apa2 inti pon... aritu ai taruk inti karipap daging (yg ai buat berkurun sudah... resepi yg sebelum ni... vintage sangat!! frozenkan, elok je).. next time nak buat sardin pulok... tak payah masak sardin tu, campur bawang, mixed vege, cili sikit, kacau rata, siap... boleh dah buat sardin puff...
Selamat mencuba... bila dah cuba, konfem anda akan rasa bangga esp bagi first timer... hehe...
No comments:
Post a Comment