Pages

Thursday, 2 August 2012

Resepi: Moroccan Grilled Chicken



Lagi satu resepi drpd Kak Eshah, yg dicuba masa kat Tashkent. Tu lah sekali kita try. Bukan pasal tak sedap. Resepi ni sangat mabelessssss, cuma nak preparenya, kena cukup segala perkakas. 

Bahan-bahan:

1 ekor ayam
2 labu bawang besar - potong dadu
6 ulas bawang putih - hiris
1 genggam daun ketumbar - cincang
1 genggam daun sup - cincang
1 genggam daun bawang - cincang
1 tsp pepper
1 tsp serbuk kunyit
1 kiub ayam
1 biji lemon
Garam
Marjerin sikit je

Cara:

1. Perap sekejap ayam dgn lemon. Rebus.

2. Dalam mangkuk lain, campur sebati daun ketumbar, daun sup, daun bawang, serbuk kunyit, pepper, separuh bawang besar yg didadu dan garam. Perap ayam rebus tadi selama 10-15 minit.

3. Dalam kuali yg ada penutup, tumis lebihan bawang besar. Masukkan ayam perap sekali dgn bahan perapan dan tutup kuali.

4. Terbalikkan ayam dan tutup kuali.

5. Sapukan marjerin pada loyang. Susun ayam yg dimasak tadi, curah semua gravy dan bakar dalam oven sampai masak.


Cooking

Resepi: Potato Cream Soup

Pertama kali makan potato cream soup yg dibuat oleh Kak Shah di Tashkent, terasa sangat mabelessss & tak puas makan (mcm ada sifat tamak haloba sedikit ketika itu Smiley...). Seperti biasa, dgn segera saya meminta resepi drpd tukang masaknya. Tukang masak ini sebenarnya bukan betul2 tukang masak, she's the wife of our diplomat at Tashkent. Semua masakan beliau sangat mabelesss. Masakan beliau yg paling saya suka ialah kuih bom (versi goreng dgn minyak zaitun) & nasi dagang. Owhhhhhh.... terbaek di dunia tauuu!!!! 

Ni resepi yg diberi oleh Puan Eshah:

Bahan-bahan:

3-4 biji kentang saiz sederhana - potong kecik2
2 ulas bawang putih - cincang
1 sb minyak zaitun
2 tangkai daun sup - cincang
2 tangkai daun bawang - cincang
1 labu bawang besar - potong dadu
salt & pepper

Chicken stock:

300gm tulang ayam - buang lemak
1 btg carrot - potong
1 btg daun sup - potong kecik
2 helai daun bay
Sedikit serbuk thyme
Air

*kalau tak rajin, just guna chicken cube campur air & rebus

Cara-cara:

1. Untuk chicken stock, rebus semua bahan dgn api besar selama 5 minit. Kemudian, renih dgn api kecik selama 20 minit. Tapis dan ambik stock sebanyak 1 1/2 liter.

2. Panaskan minyak zaitun. Tumis bawang putih & bawang besar.

3. Masukkan kentang & chicken stock. Masak sampai kentang empuk.

4. Masukkan daun cincang, biar sekejap. Agak layu je, tutup api.

5. Tapis bahan2 tu dan masukkan bahan yg ditapis tu dalam blender. Biarkan air sup tu dlm piyuk. Blend sampai halus.

6. Tuang semula bahan blend ke dalam sup. Perasakan dgn salt & pepper. Masak kejap dlm 1-2 minit. Siaaapp!!
Blender accident

Wednesday, 1 August 2012

Cupcakes yg Humble @ Tashkent




Mengenang zaman sebelum memulakan bisnes cake & cupcake. Ianya bermula di Tashkent. Selalu ada jemputan makan-makan potluck dan pembahagian siapa bawak apa, sudah menjadi amalan. Kita ni, kalau tak bawak daging masak kicap, bawak dessert. Sekali tu, teringin pulak buat cupcakes yg ada buttercream. So kita pun buat choc moist cupcakes dan ditepek dgn buttercream yg super simple. Hasilnya mcm kat atas lah. Tak dinafikan buttercream tu memang sedap. Buktinya, tgk cupcakes yg dah kena jilat dek budak2 kecik tuEating cake .

Resepi super simple itu adalah seperti berikut:

1 buku butter - kat sana guna lepa susu ala-ala buttercup, bukan pure butter. Murah sikit lah dr pure butter kan.. Biarkan sampai suhu bilik, then kita mix sampai kembang.

1 sudu teh esen vanilla - masukkan masa tgh mix tu.

Gula icing secukup rasa - bila butter tu dah kembang, masukkan sedikit demi sedikit gula icing. Ikut sedap lidah kita lah.. agaknya disebabkan icing ni tak manis sangat, tu yg budak2 suka jilat kot, sampai togel cupcake diorg kerjakan...

Asingkan ikut jumlah warna yg nak digunakan. Gaul dgn sudu. Then pipe atas cupcake yg dah disapu rata dgn buttercream tadi.

Senang aje kan??Happy rainbow