Tuesday, 3 December 2013
Resepi: Telur Padprik
Ini makanan yg selalunya diratah saja tanpa nasik. Tapi sebenarnya ia lebih mabeles jika dimakan dengan nasik panas. Cepat dimasak, sedap dimakan ye...
Bahan-bahan:
2 - 3 biji telur - buat telur dadar - ketepikan
Seikat asparagus
Segenggam bunga kobis
Beberapa biji tomato ceri - dipotong dua
Beberapa batang putik jagung muda
Sebatang kecik lobak merah
1 labu bawang besar - pilih saiz paling cinonet ye. Kalau besar, ambik separuh je.
2 ulas bawang putih (tapi ai tak masukkan pon)
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Kicap manis
Air
1 sudu teh tepung jagung - dilarutkan dgn air masak
1-2 helai daun limau purut - disiat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih & bawang besar.
Masukkan semua sos dan sedikit air. Kacau rata. Biarkan mendidih.
Masukkan semua sayur dan gaul rata. Kalau pekat sangat, tambah lagi air.
Masukkan kicap manis, daun limau purut dan garam.
Kalau nak berkuah, masukkan ler air. Agak2 ye. Then test lah rasa kuah tu... Apa yg kurang, boleh tambah..
Last sekali, pekatkan kuah dgn bancuhan air tepung jagung.
Curah sayur atas telur dadar.
Dah siap... Senang kan?
Labels:
Resepi: Sayur,
Resepi: Telur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment