Pages

Monday, 14 January 2013

Resepi: Pavlova

Masa pavlova tgh boom boom dulu, kita belum ambik pusing lagi.. Tapi bila seluruh wall facebook penuh dgn cerita & gambar pavlova, maka kita pun tergerak nak ambik tau. Apa benda pavlova tu? Kita pun tanya laaa pakcik google yg mengheret kita ke pakcik wiki. Katanya, pavlova adalah sejenis pencuci mulut yg berasaskan meringue, dan dinamakan sempena nama seorang penari balet dr Russia iaitu Anna Pavlova. Kalau nak tau cerita lebih lanjut sila jumpa pakcik wiki kat sini ye...

One fine day, kawan kita, Umi namanya, nak celebrate birthday kita kat Delicious, Jalan Tun Razak. Pavlova kat situ sedap, katanya. Dan kita pon order, datangnya dalam gelas tinggi. Rasanya? Maaaaakkkk aiiihhhh... manis sampai nak tertanggal kulit gusi... Tapi sedap laaa kalau kurang manis, nak nak ada buah fresh. Lepas tu, dah tak makan dah pavlova... sampai laaaa tetiba rasa teringin nak makan sbb kat wall penuh semula dgn cerita dessert manis ini. Ye laaa... kelas pavlova sana sini, jual pavlova sana sini, makan pavlova sana sini....sapa tak tergugat kan wpun ala-ala bertaubat dgn kemanisan pavlova pertama aritu..

Jadinya, kita pun tergerak hati nak try buat sendiri. Malas laa nak pegi kelas yg mahal yurannya dan belum tentu kita berminat nak buat & jual. Leceh rasanya. Kita tanya je laaa pakcik google cara-cara nak buat dessert manis berdengung ini. Macam-macam resepi kita jumpa and finally kita jumpa satu blog yg bagi resepi pavlova yg sgt simple... senang je nak ingat resepinya (see... senang sgt nak buat, tak payah pegi kelas... lain ler kalau nak menjual kan? hehe)... Semalam, kita start buat projek dessert manis ini dgn sedikit penderhakaan terhadap resepi yg dihafal tersebut:

Bahan-bahan utk meringue:

4 biji telur (room temperature) - ambik putihnye aje
1/2 cawan gula castor (kalau rasa tahan manis, tambah lerrr)
1 st esen vanilla
1/2 st cuka makan
1 sb tepung jagung

First and foremost, panaskan oven dulu. Aritu kita tenyeh ke suhu 180C.


Pukul putih telur dgn mixer berkelajuan tinggi sampai kental begini ye. Kalau nak tau camne, terbalikkan mangkuk tu, putih telur takkan jatuhnyaaaa... Kalau mengalir slow2 mcm lava gunung berapi, cepat2 tegakkan balik mangkuk tu, jgn nak buat lawak lak..

Pas tu, masa mesin tu tgh pusing, masukkan ler tepung jagung, esen vanilla & cuka. Pukul la sampai sebati. Taraaa... namanya dah bertukar jd meringue.


Pas tu, gaul ler adunan meringue tu dgn spatula sampai sebati. jangan ler kacau overdose. Kalau tak jadi, jgn murka kat ai... hihi.. Dah rata, sediakan dulang pembakar yg dialas dgn kertas minyak, dan tepek laaaa meringue ni... buat satu bulatan, tenyeh elok-elok pas tu pastikan kat tgh tu mcm kawah landai dan ada tebing... alaaaa mcm buat biskut sarang burung yg tgh tu tempat letak jem.. Tapi jgn la dalam sangat... Kita buat dua keping sbb mcm tak muat lak baking tin tu...

Masa nak bakar tu, turunkan suhu oven ke 110 - 120C, ikut laa perangai oven tu mcm mana. Kita bakar selama 1 jam 25 minit.

Sementara tu, meh buat toppingnya:

Bahannya satu je, non-dairy whipping cream sebanyak 200ml.. Kita guna cap Value Pride.. Kalau nak tgk camne ghupenye, sila ke sini ye..

Caranya senang aje. Masa nak start buat resepi ni, alihkan kotak cream tu dr freezer ke penyejuk yg kat bawah. Jgn biarkan dia jd suhu bilik lak. Sebabnya, kalau biar suhu bilik, korang pukul sampai esok pagi pun takkan jadik nya... Tak caya? Try lerr... hahaha...

Pukul sampai kental ye. Pas tu, masukkan balik cream yg dah dipukul tu dlm peti ais. Yg belen dlm kotak tu, terus masuk freezer. Dah siap, sila sediakan buah-buahan pulak.

Sila jenguk jam dan kemudian oven. Tak pun, guna laaa kitchen timer, tgk meringue tu dah masak ke belum. Kalau dah masak, dia akan jadik kaler brown gitu, dan selembut marshmallow... Kalau overdose bakarnya, jadik biskut lak nanti. Tak mau gitu... Bila dah rasa masak, jgn terus keluarkan dr oven, bior dia dlm tu dgn pintu oven bukak sikit.. Tak tau laaa apa pasal... Dah blog tu kata gitu, kita menurut aje perintah... Bab ni tak berani lak nak menderhaka.. Ni lah ghupenye bila dah masak... Pindahkan ke pinggan elok-elok tau sbb mende ni mcm lembik lembut aje.. Kalau mengganas, koyak plak nnt, tak comey..



Keluarkan cream dan sediakan buah-buahan segar yg dipotong. Kita ni tak de stok fresh fruits, fruit cocktail jugak ada... taram saja...


Letak cream elok-elok, sapu cun-cun mcm kat atas ni ye...


Kemudian, tabur la fresh fruits atau fruit cocktail...


Letak lagi satu meringue atas lapisan buah tadi. Ulang proses yg sama. Dan hasilnya adalah sebegini:


Comey gak kan? Macam yg org jual plak nampaknya.. *masuk bakul angkat sendiri.. harap maafkan saya..*

Kemudian, ia bertukar jadi begini:


Sedap wooo!!! Kurang manis... tp agak muak la sikit kat tekak den ni haaaa.... sesapa nak try, sila laaa try... selamat mempavlova!!! Darsvidarnya!
Eating cake
*credit to Ana punye blog... macihhh...

1 comment:

  1. salam cik lina..nampak sedap! hehe..semlm kita try buat guna resepi mana ntah adik carikan..mak aih manis gilee...pastu mungkin dah terlebih masak walaupun masak dlm oven 40 minit, 130 deg C, xtaula nape mcm xjadi. texture dalam lembut gak mcm marshmallow gitu..tapi luar dia bila masuk dalam mulut lama2 jadi mcm gula kapas yang dah lemau gitu..then kita bantai dah letak whipping cream,simpan balik pavlova dlm peti sejuk..tup2 whipping cream tu cair lak.sabar jela.... kalau guna rsepi cik lina ni mnjadi lakot? hehe...

    ~Cik Hani

    ReplyDelete