Thursday, 12 September 2013
Fried Spaghetti with White Sauce
Ni lagi satu resepi org kurang Vitamin R. Kelmarin lapar sangat, selongkar dapur, jumpa bahan, terus buat benda ni untuk dinner. Sedap woooo.... Jamie Oliver mesti suka kat ai sbb ai masak from scratch dgn bahan apa yang ada kat dapur
Bahan2:
1 bawang besar yg kaler kuning - potong kiub kecik. Kalau besor benor, guna separuh je.
1 batang kecik carrot - potong panjang halus
1 ulas bawang putih - cincang halus
Olive oil
Sedikit serbuk oregano
Ground pepper
Sedikit kiub ayam secukup rasa
Spaghetti - rebus dgn air garam sampai lembut & tos
Cara:
Panaskan olive oil. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
Masukkan carrot. Kacau rata.
Masukkan white sauce. Kacau rata. Kalau pekat sgt, masukkan air sikit.
Masukkan oregano, ground pepper & kiub ayam. Kacau rata & rasa.
Masukkan spaghetti, kacau rata.Tutup api.
Dah siap...
White Sauce:
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan susu segar - jgn guna full cream milk tau... guna fresh milk
Garam secukup rasa
Panaskan sauce pan, masukkan butter.
Bila dah cair, masukkan tepung gandum, kacau rata, jgn sampai berketul.
Masukkan susu sekali harung. Masukkan garam dan kacau sampai pekat & mcm menggelegak. Tutup api.
Selamat mencuba..
Labels:
Resepi: Pasta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment