Saturday, 9 March 2013

Resepi: Melty Hershey @ Lapis Cheesy


Dah lama dgr nama melty hershey ni. Ramai bakers kat FB dok menjual. Tak tau lah sapa gerangan yg cipta resepi dan dari mana datangnya idea dessert ini. Bila dah asyik terpampang kat FB akan dessert yg nampak menggiurkan mcm ini, maka lama-lama timbullah rasa curious dan teringin. 

Masa nama dessert ini mula meletup, nak carik resepinya punye laaaaa susah. Last week, tetiba pulak teringin nak makan, kita pun cuba search resepi ini, wallaaaahhhh.... berderet-deret keluar kat list uncle google. Belek satu-satu sampai mual, lebih kurang serupa aje bahan-bahan yg digunakan... maka, utk cubaan pertama, kita try resepi drpd blog Masam Manis

Tengok kat bahan-bahan, ada cream cheese. Serta merta teringat satu lagi nama yg agak glem - lapis cheesy... Rasanya dua mende ni adalah sama kot. Sebab kalau tgk end productnya, sama lagi serupa akan rupa parasnya - berlapis2. Satu tanda tanya lagi, nama melty hershey ni, kita ingat wajib guna product Hershey's... rupa-rupanya tidak.. Tah apa pasal tah tukang reka resepi ni dok taruk nama hershey... 

Meh tgk bahan2 yg telah diadaptasi dr resepi di blog Masam Manis. Kalau nak tgk yg original, sila click kat nama Masam Manis kat atas nun ye...

Bahan-bahan cheese:

250gm cream cheese Philadelphia - biar suhu bilik
200gm non dairy whipping cream (mesti kekal sejuk)
1 bekas kecik plain yogurt - aritu beli cap Tesco aje.. murah..
90gm gula kastor

Cara-cara:

Dalam mixing bowl, satukan cream cheese dgn gula. Putar sampai gebu.
Masukkan yogurt. Putar rata.
Dalam mangkuk lain, putar whipping cream yg sejuk sampai kental. Kalau suhu bilik, sila jgn putar sbb keje anda adalah sia-sia.
Masukkan whipping cream yg dah diputar tadi ke dalam adunan cheese. Kaup balikkan sampai rata.
Dah siap.

Bahan-bahan lapisan:

Biskut Oreo
Biskut digestive
Almond cincang
Sos coklat Hershey's

Cara melapis:

Sediakan bekas. Kalau nak melaram mcm bungkusan yg org jual, boleh la guna botol kaca hexagon. Tak pun, bekas plastik yg cantik, atau pun gelas cocktail... atau apa2 je lah ikut kreativiti korang.

Hancurkan biskut oreo dgn digestive. Satukan dgn almond cincang. Gaul rata. Tabur kat dasar botol/bekas.

Masukkan adunan cream cheese ke dalam piping bag dan paipkan atas lapisan biskut. 

Pas tu, tuang sos coklat Hershey's. Dan ulang semula sampai penuh.

Kalau nak guna bahan lain pun ok. Ada yg guna sos strawberry, fresh fruits, hazelnut, M&M's, parutan coklat susu, etc etc... Tak salah pun asalkan sesuai dgn tekak masing2.



1 comment: