Pages

Thursday 12 September 2013

Almond Clusters

Dah berbulan tak masuk sini... Berhabuk bersawang dah... Dari bulan puasa sampai laaa dah habis raya.. Banyak benda nak cerita tapi yg tak banyaknya, vitamin R Smiley

Sebut bab raya, teringat tahap R paling maksimum bila masuk cerita kuih raya. Beberapa tahun sebelum ni, kita main tunjuk je kuih raya.... Nak itu, nak ini... sampai balang2nya, bayar aje. Tapi tahun ni, mcm bosan pulak dgn kuih raya tunjuk2... sama aje... sebabnya? Kita beli dgn sorg tokey kuih raya... Walaupun byk jenis kuihnya, tapi kita rasa mcm nak tukar angin pulak. Salah satu sbb angin boleh bertukar ialah, kuih raya ni selalu tak abis.. sangat laaa membazir. Ye laaaa.. tiap2 tahun order tart nenas... Tengok FB pun org jual tart nenas... Pergi rumah orang pun tart nenas jugak... Muak lah kan? So kita dapat idea buat kuih raya yg mesti menepati syarat2 berikut:

1. ikut tekak kita nak makan
2. paling cincai nak buat.
3. resepi guna bahan paling sikit

Maka, yg paling menepati syarat adalah almond clusters. Kita buat dlm masa dua jam dah settle. Of course ada assistant sbb bulan puasa kan... (alasan paling konkrit lah tu). Hasilnya..... almond clusters tu habis sekelip mata. Mr. Hubby pun suka sampai dia mintak utk dia bawak pegi ofis. Bukan saja utk dia makan, tp rupa2nya dia ada habit baru - sesapa yg dtg bilik dia, dia bagi kudapan utk kunyah2... wahh!! 

So, semalam kita buat lah almond clusters ni... tak de assistant pon... sbb bukan bulan puasa...Smiley

Ni resepinya:

Bahan2:

1 kg milk chocolate (nak sedap guna brand Colatta, beli kat kedai supply bahan bakery)
250 gm dark chocolate (kita guna brand Beryl's)
1 kg slivered almond (toasted)

Cara:

1. Slivered almond tu, kita bakar dalam oven suhu dalam 115C. Sejukkan & masukkan dalam bekas kedap udara dulu sementara siapkan coklat.

2. Coklat yg dua jenis tu, kita potong kecik2, senipis mungkin dan masukkan dalam mangkuk alumunium atau kaca. Reason, senang coklat ni nak cair. Kalau potong tebal, kang ada tinggla ketul2 pulak.. tak mau.. tak mau...

3. Kita cairkan cara double boil. Panaskan air dalam periuk. Pastikan paras air tak kena dgn mangkuk coklat. Jgn dekat sangat, sbb kalau dekat sangat, panas woooo.... coklat tu nnt overheat & nasib tak baik, keluar minyak... Rugi coklat sekilo... Logiknya, kita nak panaskan montot mangkuk tu dgn wap panas saja. Ada paham adik manisss? Kita punye style, lepas air menggelegak, tutup api baru letakkan mangkuk atas mulut piyok tu... Kacau coklat sampai betul2 cair & smooth. Kalau coklat masih ada ketul, alihkan mangkuk coklat, panaskan semula air.

4. Bila dah cair, angkat mangkuk coklat dan masukkan toasted almond tadi.


5. Kacau rata. Pas tu gunakan sudu kecik utk masukkan dalam paper cup paling comel di mata anda dan hias dgn sprinkles ke... white chocolate ke.. apa2 je lah... Kasi nampak berseri je..

Pas tu, masukkan dlm peti sejuk dalam 5 minit.

Hasilnya.... taraaaaa....


Senang kan?? Yg penting, sedaaaaappp!Thumbs up

Selamat mencuba...

1 comment:

  1. Hi salam sis.. nak tanya..sis ikut resepi blh dpt berapa byk papercup?

    ReplyDelete