Pages

Wednesday 11 July 2012

Resepi: Lemon Chicken


Ada member kata, makanan kat atas ni mcm cekodok. Nehi.. nehi... It's called lemon chicken atau bahasa  hotel (yg suka exaggerate), ayam salut tepung dengan sos lemon. Made this for myself - makan tanpa nasik. Mabelessss!!!

Bahan-bahan:

untuk diperap:

Kepingan dada ayam yg dipotong panjang 2 inci
Minyak bijan - sikit aje
Kicap cair
Chicken cube - sikit aje

Sebiji telur - dipukul
Tepung jagung
Minyak utk menggoreng

untuk sos:

Lemon - diambil jus
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Air utk kuah
Tepung jagung - dibancuh dgn air
Secubit serbuk kunyit - utk kaler aje, kalau tak jd mcm dlm gambar tu

Cara:

1. Perap ayam sekurang-kurangnya 1 jam.
2. Panaskan minyak. Bila dah perap, ambik ayam sekeping, celup dalam telur dan golekkan dalam tepung jagung. Goreng sampai kekuningan.
3. Bancuh jus lemon dgn gula, garam, serbuk kunyit dan air. Kacau rata dan rasa. Panaskan dlm sauce pan.
4. Pekatkan dgn bancuhan tepung jagung.
5. Tuang atas ayam.... taraaaaaa..... jemput makan... :-)

nota:

Jgn guna lemon dan minyak bijan secara overdose. Agak2 sesedap lidah ye. Lemon dikhuatiri sangat masam manakala minyak bijan dikhuatiri akan membuatkan anda ternganga sepanjang masa. Sekian.. :-)


No comments:

Post a Comment