Mari cuci mata tengok makanan yang saya makan di Uzbekistan.
Borsch (борщ) or beetroot soup @ Karimbek Restaurant, Samarkand.
This is not a traditional Uzbek cuisine. According to wikipedia, this dish is originated from Ukraine and is popular in Eastern and Central European countries. Ada yang kata ini adalah makanan org Russia. Basically, it is a beef soup with beet, carrot, potatoes and cabbage and served with sour cream. Kacau kasi rata and slurrrp... Borsch kat Karimbek ni, sedap jugak. Sapa2 nak ke Samarkand, boleh singgah sini. Restoran ni memang famous.
This dish is called manti (манти) or dumpling @ Yunusobod Bazaar, Tashkent. Made from ground beef or lamb with spices and onion, wrapped with wheat dough, steamed and served with sour cream/smetana (смэтана). Other than beef and lamb, there is also pumpkin manti (oh Kak Tim.... manti & lagman maid mu sungguh heaven). This dish is my favourite esp beef and pumpkin. Sedap woooo... Tapi ada certain tempat, pi letak seketul lemak kat dalam tu. Tak sedap, ye.
Meatball soup and greek salad @ Gulom Gofur, Tashkent. Di kebanyakan restoran yg saya pegi, ada serve greek salad. Meatball soup, tengok tempat.
Plov (плов) or pilaf or osh (ош) @ Karimbek Restaurant, Samarkand. According to wikipedia, this dish is common in Middle Eastern, Central and South Asia, East Africa, Latin America and Carribean. Plov ni pun ada banyak jenis & cara masakannya ikut negara/daerah. Bab ni, saya tak paham sangat sebab plov yg saya makan, sama je semuanya i.e. made of Uzbek rice, yellow & orange carrot, chick peas, spices and beef. It is extremely oily. Kat atas ni, ada seketul telur burung puyuh rebus. Plov kat Karimbek ini memang sedap.
Yang ini, plov kat Gulom Gofur. This one, tak berapa sedap. Nampak kering & beras pun nampak keras kejung.
Non (mcm roti naan) or lepyoshka (лепешка) and vegetable salad. Kalau makan kat mana-mana restoran Uzbek, diorg mesti serve roti ni. Saiznya pelbagai, ada yg sebesar tapak tangan dan ada yg sebesar dulang. Roti ini agak keras, dalam agak lembut tapi kalau dah di simpan berhari-hari, memang jadi keras lah. Selalunya dimakan dengan sup. Roti ini juga dijual di merata-rata tempat seperti kedai serbaneka, gerai tepi jalan, malah di atas kereta sorong. Corak pon ada pelbagai. Cantik tauu..
Salad pula terdiri daripada potongan besar sayur-sayuran seperti dil, tomato dan lain-lain sayuran hijau. Mr. Hubby kata, makan salad ni boleh jadi macam kambing. Yo lah...
Lupa pulak apa nama salad ni (Naza, tolong.. apekebende ni.. You ssaboi mende ni aritu). Kalau tak silap, yg nampak tak fresh tu ialah jeruk cili besar. Tak sedap ye. Tapi tgk org Uzbek makan, sangat berselera.
Shashlik ayam @ Gulom Gofur. Saiz giant.
Kabob shashlik or yg biasa kita dengar - kebab. Biasanya diperbuat daripada marinated lamb or beef or chicken, dalam bentuk potongan seketul-seketul atau pun dikisar (untuk lamb & beef). Paling tak syok ialah MESTI ada lemak paling kurang dua ketul setiap batang shashlik. Erkkk.... Served with onion, sprinkled with chilli powder.
This is shurpa - lamb/beef and vegetable soup @ Muhamadjon Tursunov Street.
Kat atas ni ialah beefstroganoff. French fries served with spiced beef @ Chinni Bazaar, Tashkent. Rasanya this is not an Uzbek cuisine. Kalau tak silap, originated from Russia. Apa2 hal, beefstroganoff kat Chinni ni sangat mabelesss.
My favourite drink is chai s limonom or lemon tea. Lihat saya sedang menuang teh ke dalam mangkuk kecik. Macam tu lah style orang Uzbek minum teh. Uzbek lemon tea rasanya lain dek cara penyediaannya yg berbeza. Seteko kecik tu, saya sorang boleh habiskan. Sangat sedap esp bila minum waktu winter/autumn.
Ada banyak lagi Uzbek cuisine yg gambarnya entah mana-mana saya simpan. Ada yg dah hilang bila hard disc corrupted . Makanan lain seperti lagman dan somsa. Kalau nak merasa makanan Uzbek tanpa terbang ke Tashkent, anda boleh pergi ke Central Asia Restaurant yg terletak di bawah Saudi Airlines office di Megan Phileo, Jalan Yap Kwan Seng, Kuala Lumpur. Saya dgn geng Tashkent Alumni dah serbu restoran tersebut yg diusahakan oleh orang Uzbek. Authentic ye...
(ada 1 entry dok membebel pasal khleb/naan/lepyoshka & also plov pasal Uzbek... hehehe)
CikLina
ReplyDeleteMengancam jugak makanan diorang. Since dah boleh JJCM ke Central Asia Rest.; maka takdelah you masak makanan Uzbek?
Tak dan nak masak pun sbb skrng bizi bee buat kek bagai. Bakat terpendam semakin ganazzz, hehe..
hai Cik Som... tak penah teringin nak masak sendiri makanan org sinun... nak makan je... hehe... weekend ni sibuk dgn 5 cakes... :-D
ReplyDeletehi, is there any uzbek restaurant in malaysia? i'm looking for uzbek food in kuala lumpur.
ReplyDeletedear Siti Mariam, i've mentioned about the uzbek restaurant in KL above, last paragraph. Been there twice.... :-)
ReplyDelete