Pages

Sunday 15 January 2012

Resepi: Bread Pudding Kak Tim




Tengah ronda-ronda folder lama, terjumpa gambar-gambar ni. Ini ialah bread pudding versi Uzbek. I called it versi Uzbek sebab guna каймак atau sebutannya kaimak. Kalau ikut translation, kaimak means cream. Tapi rupa kaimak ni macam suku-sakat mascarpone al capone and thick cream. Whatever lah. Yang pasti, ada cerita di sebalik pembuatan bread pudding ini Smiley.

One fine day, we went to Kak Tim's house and she served a very-very, extremely nice and delicious bread pudding (plus it's my fav dessert). Kak Tim didn't make custard sauce, she served vanilla ice cream instead. Maka mula lah permintaan untuk resepi, dan tersebutlah penggunaan kaimak dalam cerita bread pudding mabelessss ini. Actually, I never bother to use kaimak kaaa, сметана kaa ( sebutan - smetana, means sour cream). Bila one of the ingredients in the pudding is kaimak, desyumm, balik tu singgah kat Korzinka (grocery store). Dan kita pun mula lah pasang angan-angan nak buat dessert yang sangat mabelesss ini.

Hari yg rajin pun tiba. Kita cuba sedaya upaya untuk buat sebijik cam pudding KakTim. Hasilnye.... wallaaaahhh.. memang sedap especially makan dengan vanilla ice cream.

Ini resepinya... спасибо Большое Kak Tim!!!

Bahan:

Roti sandwich
1 tub kaimak or cream
3 biji telur
2-3 cawan susu
Butter
Vanilla
Almond - cincang kasar
Gula
Secubit garam

Cara:

1. Sapu semua roti dengan butter mcm nak buat sandwich. Sapu juga pada tin pembakar.
2. Susun roti dalam tin pembakar, tabur almond cincang dan gula.
3. Dalam mangkuk lain, pukul telur, gula, garam, cream dan vanilla. Masuk susu dan pukul lagi.
4. Tuang atas roti. Biar sampai roti serap bahan tadi.
5. Bakar dalam oven dgn suhu 190c.
6. Makan dgn vanilla ice cream.

Selamat mencuba... Smiley

No comments:

Post a Comment