Friday 22 March 2013
Resepi: Laksa Utara
Our favourite. Semua barang mentah beli kat Pasar Tani MAEPS Serdang. Laksa yg digunakan tu bukan jenis yg kering kena rendam. Senang gitu. Celur dgn air panas sekejap je untuk cuci minyak.
Bahan-bahan:
1 peket laksa
5 ekor ikan - kita guna ikan kembung
Cili mesin - ikut pedas
Asam keping
Asam jawa
Bunga kantan
Daun kesum
Garam kasar
Cara-cara:
1. Laksa dicelur dgn air panas. Tos air dan ketepikan.
2. Ikan dibuang perut dan cuci. Masukkan dalam periuk dan tuang air. Banyak air ni menentukan banyak mana kuah laksa nanti. Masukkan asam keping. Rebus sampai ikan masak.
3. Dalam periuk lain, tuangkan air rebusan ikan. Gunakan penapis. Biarkan dulu.
4. Jom settlekan ikan dulu. Sediakan blender. Asingkan isi ikan dgn tulang. Masukkan isi ikan dulu dalam blender dan masukkan sikit air dari air rebusan ikan tadi. Blend sampai halus. Masukkan ke dalam periuk air rebusan ikan.
5. Turn tulang ikan pulak. Jangan dibuang dulu. Blend tulang ikan dgn air sikit. Masukkan ke dalam periuk air rebusan tadi. Jangan lupa guna penapis.
6. Masukkan cili boh ke dalam periuk tadi. Agak-agak nak pedas mana.
7. Masukkan juga bunga kantan, daun kesum, asam keping dan air asam jawa. Nyalakan api.
8. Bila dah menggelegak, masukkan garam kasar. Rasa masam pedas kuah. Kalau tak kena, adjust lah apa yg patut. Bila dah rasa garam, pedas masam semua dah balance, boleh la tutup api.
9. Hidang dgn condiments - timun, salad, telur rebus, bawang, limau kasturi.
Laksa yg mabelesss.. pernah dipuji macam rasa laksa Kuala Perlis.. hihi...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cik Lina
ReplyDeleteLaksa Utara or better known as laksa Penang/asam, kankankan?
Kita suka juga tapiiiii kaan ......hehe..
cik som... konpius sebenarnye... apa beza laksa kedah, utara, penang, peghelih... hehe... errr... errrr... tapi apakahhhh? :-O
ReplyDeletePsst...
ReplyDeleteKenapa Laksam yg sah2 dari Kelantan diorang tak sebut laksa Kelantan ek?
Takperlah, janji sedap dimakan :-) dan boleh beli kalau tak rajin nak masak.
cik som, wa penah dgr org panggil laksa kelate... tp sekali tu je laaa... masa kat uzbek penah belajar buat laksam... wife diplomat yg ajar.. tapiiii.. tapiiii.. sbb anak murid dia ni cerdik sgt, maka lupa sampai sudah... kalau nak makan, carik je laa kat pasar sana sini...
ReplyDeletelaksa@lakso kelantan..bentuknya seperti laksa peneng jugak..cuma di kelantan laksa nya tidak kenyal dan bersaiz kecik..laksam pula di gulung dan bersaiz agak tebal..kedua2nya di makan dengan kuah lemak dan ulam ulaman..sedap..!
ReplyDelete