Pages

Sunday 8 December 2013

Resepi: Inti Karipap Daging

Pagi Ahad ni, terlebih rajin pulak.. Selongkar fridge untuk clearkan mana patut, jumpa daging sebungkus pemberian akak ipar. Tengok bahan lain semua cukup, maka dgn bersemangatnya nak buat karipap daging. Ini Mr. Hubby punya favourite. Resepi inti pun dia yg ajar... dia ajar masa baru kawin dulu... Tapi hari ni, kita adjust sikiiiiiiiit je... Meh tengok:

Bahan-bahan:


Daging - dibuang urat liat lemak segala.. Pas tu dipotong kecik..


3 biji kentang russet sederhana besar... Dipotong kiub.


Haaaa.. ni lah benda yg dikatakan adjust sikit tuuu... Sebelum ni buat tak masuk benda ni..
1 sweet potato merah saiz sederhana a.k.a. keledek..
Potong kiub..


1 labu kecik bawang besar kaler kuning a.k.a. holland onion


1 1/2 peket serbuk kurma (dibancuh dgn air)
Sikit rempah tumis

Bahan lain:

Daun sup - dicincang
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam secukup rasa

Cara masak:

Panaskan kuali. Masukkan minyak & tumis rempah sampai naik wangi.

Pastu, masukkan bawang dan tumis sampai dia layu.


Masukkan daging & kacau rata. 
Bila kering sikit, masukkan rempah kurma & kacau rata.
Masukkan air dan biarkan masak sampai daging agak empuk.


Masukkan ubi keledek dulu. Kacau rata. Kalau dah kering, tambah air & kacau.


Bila keledek dah lembut sikiiiitttt, masukkan kentang & garam, tambah air dan kacau rata

Biar sampai kentang & keledek lembut.


Bila dah lembut & air pun dah agak kering, masukkan daun sup.


Kacau rata & tutup api. Jangan biarkan sampai betul2 kering ye... Biarkan mcm ada kuah pekat sikit.

Dah siap... boleh laa buat kulit karipap rangup pulak...


Saturday 7 December 2013

Resepi: Chicken & Veggie Wrap

Sekarang katanya tgh diet kan? So makanan pon jenis bukan goreng-goreng, manis, byk karbo blablabla... Kalau nak diikutkan pantang larang makanan org diet, kesimpulannya adalah makanan itu tidak sedap, contohnya salad broccoli... Disebabkan kita tak mau makan makanan diet yg Mr Hubby amalkan dulu (now dia dah kurus ye!), maka perlulah kita carik resepi yg menyihatkan, sedap di tekakku ini dan paling penting - senang nak buat... Selalu kalau kita pegi Subway, kita akan pilih menu chicken teriyaki atau steak & cheese.. Tak pandang veggie delight... Tapi hari tu kita mmg kuat semangat nak jaga makan, maka beranikan diri jejak Subway dan order veggie delight wrap... huhuhu... Sos taruk sikit mayo & thousand island... Perghhh sedap rupanya.. So, esoknya pi supermarket carik barang2 nak buat wrap ni... Malam tu gigih buat veggie wrap... mmg sedap... tapi takkan hari2 nak mamam veggie saje kan? So datanglah idea nak taruk ayam... Ayam pon main hantam je kita buat. Meh tengok cemana kita bersilat dgn bahan2 wrap ni...

Bahan-bahan:


Sediakan chicken breast yg dipotong panjang...


2-3 sudu teh olive oil
2 sudu besar kicap masin
3 sudu besar madu
Lemon juice secukup rasa
Ground pepper

Cara-cara:

Masukkan semua bahan perap ke dalam beg ziplock. Kacau rata & rasa. Bila dah balance, masukkan chicken breast.


Gaul kasi rata.



Masukkan dlm fridge... kasi dok dendiam dalam sejam.. Nak lagi afdhal, sampai 3 jam...


Dah perap, susun dlm baking tray & bakar suhu 140C sampai masak..

Bila dah masak, sejukkan dan potong strips..



Ni pulak bahan2 wrap:

Less fat mayonaise
Tomato
Japanese cucumber
Iceberg lettuce
Wrap (kat Giant ada wrap brand ni.... mcm2 flavor ada but kita pilih yg original)


Bentang wrap dlm pinggan.
Sapu mayonaise kat wrap tu.. ikut laa nak calit banyak mana.. tapi kalau banyak, takde makna ler diet tuu..
Pas tu, potong 2 helai lettuce iceberg, tomato & japanese cucumber.
Susun semua sayur dgn ayam.


Pas tu lipat macam ni ye... Then potong dua.. kalau tak potong dua, dijamin masa anda makan akan berterabur segala isik wrap itu...


Enjoy!!!

Friday 6 December 2013

Koleksi Teko

Petang2 ni nak menayang teko yg kita ada... Ni je lah yg ada kat rumah... semua saiz kecik... meh berkenalan dgn 3 teko ni....


Yg kurus lampai kat belakang tu teko second hand.. Beli kat pasar yg jual barang-barang second hand ala-ala flea market tp siap ada kedai & gerai.... Bukan di tanah malaya ye... flea market kat Yangiabod, Tashkent, Uzbekistan. Beli sebab bentuk dia yg cantik... Harga 11 ribu som, lebih kurang RM18-RM20 gitu... Balik rumah, kita isi teko dgn air sampai penuh, pas tu taruk 2-3 sudu teh soda bikarbonat dan biar berjam-jam... Tujuannya nak hilangkan karat teh, kopi dlm teko tu.. Cuci mcm biasa... wallaaaahhh.. berkilat2 jadiknye... 



Yang teko ada corak cupcakes tu pulak, kita beli kat Parkson Alamanda, tahun 2011. Masa tu, macam2 barang ada gambar cupcake macam ni... sepesen... cup & saucer, pinggan tingkat, mug... Kita angkut semua, maka jadilah satu set... Sekarang tak ade dah..

Teko warna light blue yg pipih tu pulak, dibeli sebab bentuk dia pelik sikit... Selalu teko debab kan? Yg ni pipih pulak, mcm UFO.. Beli kat Sogo, Paris Van Java Mall, Bandung... harga dlm RM37 aje...

Selamat mencuci mata.. hihi...Sipping Tea

Sup Broccoli yg Simple


Sekarang dah start memasak semula... sebabnya, i yg nak start diet.. Berat dah naik 15kg since i berhenti kerja. Best ke tak best tu? Best sbb boleh jadi mem besor kat dapur sendiri... Yg tak bestnya bila badan mcm belon panas tgh standby nak terbang...

  Hot Air Balloon 

Tak tau apa angin yg tiup sejak dua menjak ni, i terasa mcm nak kuruskan badan pulak... Bukan setakat nak kurus, i dah beauty conscious you!! (walaupun muka tak beautiful har har har)... Generally, i nak sihat laaaa... asyik bedal burger, pizza, aiskrim, kek, sate blablabla.... maka terimalah akibatnya - badan bertambah besor, muka makin berminyak... segan hokeh!


For the start, malam2 i makan sup sayur aje... kelmarin buat sup sayur campur... this time broccoli... Semua resepi versi orang malas... meh tengok...

Bahan2:

Broccoli - dipotong
Setengah labu bawang besar kuning
Sebiji telur
Minyak zaitun
Air
Ground pepper & garam secukup rasa

Cara:

  • Panaskan minyak zaitun & tumis bawang sampai layu.
  • Masukkan air... agak2 lah nak kuah banyak mana. Biar mendidih.
  • Pecahkan telur. Biar sampai mendidih.
  • Masukkan broccoli & tutup api. Pastikan broccoli tu jgn lembik.
  • Perasakan dgn garam & ground pepper. Kacau. 
  • Dah siap...

Sedap ye... ai sukaaaa! Tak makan dgn nasik pon... makan sayur je... pssstt: org rumah ni dah 2 tahun tak beli beras... Blushing



Tuesday 3 December 2013

Resepi: Telur Padprik


Ini makanan yg selalunya diratah saja tanpa nasik. Tapi sebenarnya ia lebih mabeles jika dimakan dengan nasik panas. Cepat dimasak, sedap dimakan ye...

Bahan-bahan:

2 - 3 biji telur - buat telur dadar - ketepikan
Seikat asparagus
Segenggam bunga kobis
Beberapa biji tomato ceri - dipotong dua
Beberapa batang putik jagung muda
Sebatang kecik lobak merah
1 labu bawang besar - pilih saiz paling cinonet ye. Kalau besar, ambik separuh je.
2 ulas bawang putih (tapi ai tak masukkan pon)
Sos tiram
Sos cili
Sos tomato
Kicap manis
Air
1 sudu teh tepung jagung - dilarutkan dgn air masak
1-2 helai daun limau purut - disiat
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih & bawang besar.
Masukkan semua sos dan sedikit air. Kacau rata. Biarkan mendidih.
Masukkan semua sayur dan gaul rata. Kalau pekat sangat, tambah lagi air.
Masukkan kicap manis, daun limau purut dan garam.
Kalau nak berkuah, masukkan ler air. Agak2 ye. Then test lah rasa kuah tu... Apa yg kurang, boleh tambah..
Last sekali, pekatkan kuah dgn bancuhan air tepung jagung.
Curah sayur atas telur dadar.

Dah siap... Senang kan?