Pages
▼
Thursday, 12 September 2013
Fried Spaghetti with White Sauce
Ni lagi satu resepi org kurang Vitamin R. Kelmarin lapar sangat, selongkar dapur, jumpa bahan, terus buat benda ni untuk dinner. Sedap woooo.... Jamie Oliver mesti suka kat ai sbb ai masak from scratch dgn bahan apa yang ada kat dapur
Bahan2:
1 bawang besar yg kaler kuning - potong kiub kecik. Kalau besor benor, guna separuh je.
1 batang kecik carrot - potong panjang halus
1 ulas bawang putih - cincang halus
Olive oil
Sedikit serbuk oregano
Ground pepper
Sedikit kiub ayam secukup rasa
Spaghetti - rebus dgn air garam sampai lembut & tos
Cara:
Panaskan olive oil. Tumis bawang besar & bawang putih sampai layu.
Masukkan carrot. Kacau rata.
Masukkan white sauce. Kacau rata. Kalau pekat sgt, masukkan air sikit.
Masukkan oregano, ground pepper & kiub ayam. Kacau rata & rasa.
Masukkan spaghetti, kacau rata.Tutup api.
Dah siap...
White Sauce:
1 sudu besar butter
1 sudu besar tepung gandum
3/4 cawan susu segar - jgn guna full cream milk tau... guna fresh milk
Garam secukup rasa
Panaskan sauce pan, masukkan butter.
Bila dah cair, masukkan tepung gandum, kacau rata, jgn sampai berketul.
Masukkan susu sekali harung. Masukkan garam dan kacau sampai pekat & mcm menggelegak. Tutup api.
Selamat mencuba..
Almond Clusters
Dah berbulan tak masuk sini... Berhabuk bersawang dah... Dari bulan puasa sampai laaa dah habis raya.. Banyak benda nak cerita tapi yg tak banyaknya, vitamin R .
Sebut bab raya, teringat tahap R paling maksimum bila masuk cerita kuih raya. Beberapa tahun sebelum ni, kita main tunjuk je kuih raya.... Nak itu, nak ini... sampai balang2nya, bayar aje. Tapi tahun ni, mcm bosan pulak dgn kuih raya tunjuk2... sama aje... sebabnya? Kita beli dgn sorg tokey kuih raya... Walaupun byk jenis kuihnya, tapi kita rasa mcm nak tukar angin pulak. Salah satu sbb angin boleh bertukar ialah, kuih raya ni selalu tak abis.. sangat laaa membazir. Ye laaaa.. tiap2 tahun order tart nenas... Tengok FB pun org jual tart nenas... Pergi rumah orang pun tart nenas jugak... Muak lah kan? So kita dapat idea buat kuih raya yg mesti menepati syarat2 berikut:
1. ikut tekak kita nak makan
2. paling cincai nak buat.
3. resepi guna bahan paling sikit
Maka, yg paling menepati syarat adalah almond clusters. Kita buat dlm masa dua jam dah settle. Of course ada assistant sbb bulan puasa kan... (alasan paling konkrit lah tu). Hasilnya..... almond clusters tu habis sekelip mata. Mr. Hubby pun suka sampai dia mintak utk dia bawak pegi ofis. Bukan saja utk dia makan, tp rupa2nya dia ada habit baru - sesapa yg dtg bilik dia, dia bagi kudapan utk kunyah2... wahh!!
So, semalam kita buat lah almond clusters ni... tak de assistant pon... sbb bukan bulan puasa...
Ni resepinya:
Bahan2:
1 kg milk chocolate (nak sedap guna brand Colatta, beli kat kedai supply bahan bakery)
250 gm dark chocolate (kita guna brand Beryl's)
1 kg slivered almond (toasted)
Cara:
1. Slivered almond tu, kita bakar dalam oven suhu dalam 115C. Sejukkan & masukkan dalam bekas kedap udara dulu sementara siapkan coklat.
2. Coklat yg dua jenis tu, kita potong kecik2, senipis mungkin dan masukkan dalam mangkuk alumunium atau kaca. Reason, senang coklat ni nak cair. Kalau potong tebal, kang ada tinggla ketul2 pulak.. tak mau.. tak mau...
3. Kita cairkan cara double boil. Panaskan air dalam periuk. Pastikan paras air tak kena dgn mangkuk coklat. Jgn dekat sangat, sbb kalau dekat sangat, panas woooo.... coklat tu nnt overheat & nasib tak baik, keluar minyak... Rugi coklat sekilo... Logiknya, kita nak panaskan montot mangkuk tu dgn wap panas saja. Ada paham adik manisss? Kita punye style, lepas air menggelegak, tutup api baru letakkan mangkuk atas mulut piyok tu... Kacau coklat sampai betul2 cair & smooth. Kalau coklat masih ada ketul, alihkan mangkuk coklat, panaskan semula air.
4. Bila dah cair, angkat mangkuk coklat dan masukkan toasted almond tadi.
5. Kacau rata. Pas tu gunakan sudu kecik utk masukkan dalam paper cup paling comel di mata anda dan hias dgn sprinkles ke... white chocolate ke.. apa2 je lah... Kasi nampak berseri je..
Pas tu, masukkan dlm peti sejuk dalam 5 minit.
Hasilnya.... taraaaaa....
Senang kan?? Yg penting, sedaaaaappp!
Selamat mencuba...
Ni resepinya:
Bahan2:
1 kg milk chocolate (nak sedap guna brand Colatta, beli kat kedai supply bahan bakery)
250 gm dark chocolate (kita guna brand Beryl's)
1 kg slivered almond (toasted)
Cara:
1. Slivered almond tu, kita bakar dalam oven suhu dalam 115C. Sejukkan & masukkan dalam bekas kedap udara dulu sementara siapkan coklat.
2. Coklat yg dua jenis tu, kita potong kecik2, senipis mungkin dan masukkan dalam mangkuk alumunium atau kaca. Reason, senang coklat ni nak cair. Kalau potong tebal, kang ada tinggla ketul2 pulak.. tak mau.. tak mau...
3. Kita cairkan cara double boil. Panaskan air dalam periuk. Pastikan paras air tak kena dgn mangkuk coklat. Jgn dekat sangat, sbb kalau dekat sangat, panas woooo.... coklat tu nnt overheat & nasib tak baik, keluar minyak... Rugi coklat sekilo... Logiknya, kita nak panaskan montot mangkuk tu dgn wap panas saja. Ada paham adik manisss? Kita punye style, lepas air menggelegak, tutup api baru letakkan mangkuk atas mulut piyok tu... Kacau coklat sampai betul2 cair & smooth. Kalau coklat masih ada ketul, alihkan mangkuk coklat, panaskan semula air.
4. Bila dah cair, angkat mangkuk coklat dan masukkan toasted almond tadi.
5. Kacau rata. Pas tu gunakan sudu kecik utk masukkan dalam paper cup paling comel di mata anda dan hias dgn sprinkles ke... white chocolate ke.. apa2 je lah... Kasi nampak berseri je..
Pas tu, masukkan dlm peti sejuk dalam 5 minit.
Hasilnya.... taraaaaa....
Senang kan?? Yg penting, sedaaaaappp!
Selamat mencuba...